W sklepie

W sklepach znajdziemy przeróżne etykietki, które mają sugerować, że dane jedzenie to produkty eko. Zazwyczaj będzie to “bio”, “eko” i “organic”. Wszystkie te określenia oznaczają dokładnie to samo, więc bez obaw będziemy mogli je kupować. Bardzo ważne jest to, żeby każdy taki produkt miał odpowiednie oznaczenie, czyli certyfikat Unii Europejskiej. Przedstawia on zielony listek z dwunastoma białymi gwiazdkami wokół niego. Taki certyfikat będzie gwarantował to, że kupujemy coś, co faktycznie jest ekologiczne, a nie tylko się za takie podaje. O taki certyfikat można ubiegać się w jednostkach certyfikujących, których jest aż dziesięć. Kontrolę nad nimi sprawuje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jeśli danemu gospodarstwu uda się przejść odpowiednie testy, dostanie on certyfikat. Jednak przed tym zostanie przeprowadzone wiele testów, które będą miały na celu sprawdzić, czy dana osoba przestrzega wszystkich zasad i zachowane są odpowiednie standardy. Na tym jednak nie kończy się cały proces, bo raz do roku odbywają się kontrole, podczas których można stracić certyfikat.